رنگ در عکاسی: هارمونی و تعادل رنگی

رنگ در عکاسی

رنگ در عکاسی: هارمونی و تعادل رنگی،  رنگ یکی از ارزشمندترین ابزارهای ما در ترکیب‌بندی به شمار می‌رود. اما اغلب اهمیت آن از سوی عکاسان نادیده گرفته می‌شود. رنگ‌ ها و تُن های مختلف رنگی از قابلیت انتقال احساسات و عواطف متفاوت برخوردارند، بنابراین نحوه‌ی بکارگیری رنگ در عکس‌ها می‌تواند بر واکنش و احساس افراد نسبت به عکس‌های شما تاثیر بگذارد.

در این جا می‌کوشیم به این سوال پاسخ دهیم که چگونه می‌توان از رنگ برای تاثیرگذاری هرچه بیشتر بر مخاطب بهره گرفت؟ بنابراین برای پاسخ به این سوال، ما شما را دعوت به مطالعه مقاله رنگ در عکاسی: هارمونی و تعادل رنگی می کنیم.

[irp posts=”4561″ name=”رنگ در عکاسی”]

چرخه رنگ

قبل از هر چیز اجازه بدهید با چرخه ی رنگ و رنگ های اولیه (اصلی)، ثانویه (فرعی) شروع کنیم. تعامل و ارتباط این رنگ‌ها با هم، بنیان نظریه‌ی رنگ را تشکیل می‌دهد و هم چنین راز تصاویر رنگی جذاب و خوش آب و رنگ نیز در همین روابط نهفته است.

رنگ‌ های اصلی افزایشی و تفریقی

در دبستان یاد گرفتیم که سه رنگ اصلی عبارتند از آبی، قرمز و زرد. یا به لحاظ فنی سایان، ماژنتا و زرد. هم‌چنین می‌دانیم که از ترکیب رنگ آبی با زرد، رنگ سبز؛ قرمز با آبی، رنگ بنفش؛ زرد با قرمز رنگ نارنجی و در نهایت از ترکیب این سه رنگ با هم، رنگ سیاه به دست می‌آید. در این حالت، به سه رنگ سبز، بنفش و نارنجی رنگ‌های فرعی گفته می‌شود که از ترکیب دو رنگ اصلی حاصل می‌شوند.

رنگ در عکاسی - رنگ‌های اصلی افتراقی

چرخه رنگ/ رنگ‌های اصلی افتراقی: آبی، قرمز ، زرد

اما سه رنگ اصلی دیگر نیز وجود دارد که ترکیب آنها با هم به تشکیل رنگ سفید می‌انجامد و ما این سه رنگ را رنگ‌ های اصلی افزایشی می‌نامیم. این ها همان سه رنگ موسوم به “دیجیتال” هستند که در صفحه‌های نمایش و سنسورهای دوربین به کار می‌روند. این سه رنگ عبارتند از آبی، قرمز و سبز که با هم همان چرخه رنگی مشهور RGB را تشکیل می‌دهند. مهم نیست که کدام چرخه رنگی را ترجیح می‌دهید بلکه آن چه اهمیت دارد درک درست این چرخه‌ها و نحوه‌ی تعامل رنگ‌ها در این چرخه‌هاست که می‌تواند در خلق تصاویر چشم نواز به شما کمک کند. لازم به توضیح است که در این حالت، سه رنگ زرد، سیان و ماژنتا حکم رنگ‌های فرعی یا ثانویه را دارا هستند.

رنگ در عکاسی - رنگ‌های اصلی افزایشی

چرخه رنگ/ رنگ‌های اصلی افزایشی: قرمز، سبز، آبی (RGB)

تعادل رنگی

ترکیب و هم‌نشینی رنگ‌ های متفاوت می‌تواند احساسی از تعادل (آرامش) یا تنش (آشفتگی) در عکس‌های شما ایجاد کند. حس تعادل و آرامشی که در ساحل دریا به شما دست می‌دهد معمولاً به خاطر تضادی است که میان رنگ آبی آسمان و دریا با رنگ طلایی-نارنجی شن‌ها ایجاد می‌گردد. در ادامه حالت‌هایی که به ایجاد تعادل رنگی در تصویر منجر می‌شود را با هم مرور خواهیم کرد:

رنگ در عکاسی - تعادل رنگ در عکاسی

الف) استفاده از رنگ های منوکروماتیک:

اولین روش برای ایجاد تعادل و هارمونی رنگی در تصویر استفاده از رنگ‌های مونوکروماتیک است یعنی از استفاده از تن‌ها و پرده‌های یک رنگ واحد. برای این کار کافی است یک رنگ را از چرخه‌ی رنگی انتخاب کرده و با اضافه کردن سیاه یا سفید به آن تنالیته‌های مختلفی از آن ایجاد نمائید.

رنگ در عکاسی - رنگ های منوکروماتیک

 

ایجاد هارمونی رنگی با استفاده از رنگ‌های مونوکروکاتیک

ایجاد هارمونی رنگی با استفاده از رنگ‌های مونوکروکاتیک

ب) استفاده از رنگ‌های مشابه:

روش دوم برای رسیدن به هارمونی و تعادل رنگی استفاده از رنگ‌ های مشابه است. در این حالت ما شاهد هم‌نشینی رنگ‌ هایی هستیم که بر روی چرخه‌ی رنگ در مجاورت هم قرار دارند. این حالت اغلب در طبیعت یافت می‌شود اما نباید فراموش کرد که گاهی اوقات به علت شباهت و مجاورت زیاد رنگ‌ها، تصویر ممکن است فاقد کنتراست شده و اندکی مات و دلگیر به نظر آید.

رنگ در عکاسی - رنگ‌های مشابه

 

ایجاد هارمونی رنگی از طریق رنگ‌های مشابه

ایجاد هارمونی رنگی از طریق رنگ‌های مشابه

ج) رنگ های مکمل:

در این حالت تعادل رنگی از طریق هم‌نشینی رنگ هایی ایجاد می‌شود که بر روی چرخه‌ی رنگی در مقابل هم قرار دارند. در این حالت ما اغلب شاهد خلق تصویر پرکنتراست تر و سرزنده‌تری خواهیم بود هرچند ایجاد تعادل رنگی در این حالت نسبت به روش های قبلی کار دشوارتری خواهد بود.

رنگ در عکاسی - رنگ های مکمل

 

ایجاد هارمونی رنگی از طریق رنگ‌های مکمل

ایجاد هارمونی رنگی از طریق رنگ‌های مکمل

د) رنگ های سه گانه:

در این حالت برای ایجاد هارمونی رنگی شما باید نخست یک رنگ خاص را بر روی چرخه‌ی رنگی انتخاب کنید و سپس دو رنگ دیگر را به نحوی انتخاب کنید که از رنگ نخست به یک اندازه فاصله داشته باشند. در واقع در این حالت مثلث متساوی الاضلاعی بر روی چرخه‌ی رنگی تشکیل می شود. در این حالت نیز ما شاهد خلق تصاویری پرکنتراست و بانشاط خواهیم بود.

رنگ در عکاسی - رنگ‌های سه‌گانه

 

ایجاد هارمونی رنگی با استفاده از رنگ‌های سه‌گانه

ایجاد هارمونی رنگی با استفاده از رنگ‌های سه‌گانه

هم‌نشینی و ترکیب رنگ‌ها

استفاده از رنگ‌ های بسیار در تصویر می‌تواند گیج کننده باشد: در واقع در این حالت، چشم شما نمی‌تواند روی نقطه‌ی خاصی در تصویر متمرکز شود و در نتیجه تصویر در هم بر هم و مخدوش به نظر خواهد آمد.

با این حال، این بدان معنی نیست که شما نمی‌توانید از گستره‌ی رنگی وسیعی در تصویرتان بهره بگیرید. اگر با خواص رنگ‌ ها آشنایی کافی داشته باشید و به اندازه‌ی کافی دقت کنید، وجود رنگ‌ های متعدد در تصویر شما نه تنها به ایجاد آشفتگی در نگاه و ذهن مخاطب منجر نمی‌شود بلکه می تواند به یک ویژگی مثبت بدل گردد.

هم‌نشینی و ترکیب رنگ‌ها

تقویت رنگ‌ها

فراموش نکنید که رنگ های سیاه و سفید نیز می توانند بر ویژگی‌های رنگی تصویر تاثیرگذار باشند. اگر شما رنگ خاصی را در مقابل پس زمینه ای سفید قرار دهید، رنگ موردنظر مقداری از شفافیت خود را از دست داده و تا حدی گرفته و کدر به نظر برسد. جالب این جاست که اگر همان رنگ در مقابل پس زمینه ای سیاه قرار گیرد، نتیجه ای کاملا معکوس را به دنبال خواهد داشت یعنی رنگ شفاف تر و روشن تر به نظر خواهد رسید. توجه به این نکته در هنگام عکاسی پرتره و تبلیغاتی می تواند به شما در گرفتن عکس های بهتر کمک کند.

تقویت رنگ‌ها

 

تقویت رنگ‌ها

اشباع رنگی

به خاطر داشته باشید که کم کردن اشباع و غلظت رنگ، می‌تواند به ایجاد حسی از آرامش، سکون و وقار در تصویر شما منجر گردد. در حالی که بالا بردن درجه اشباع رنگی در نقطه مقابل حسی از سرزندگی و پویایی به تصویر خواهد بخشید. البته به خاطر داشته باشید که زیاده‌روی در بالا بردن اشباع رنگی می‌تواند به خلق تصایری غیرواقعی و کارتونی منجر گردد.

اشباع رنگی

اشباع رنگی

تنظیم و ترجمه: هادی آذری

کاتوزی

نوشته‌های مرتبط

قوانین ارسال دیدگاه

  • دیدگاه های فینگلیش و نامرتبط به مطلب تایید نخواهند شد. لطفاً از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
دیدگاه‌ها

*
*

پشتیبانی