عکاسی شبه ماکرو و کلوزآپ

عکاسی کلوزآپ- شش نکته درباره عکاسی شبه ماکرو و کلوزآپ

عکاسی ماکرو هنر ثبت جزئیات اجسام و موضوعات بسیار کوچک است که شاید با چشم غیرمسلح دیده نشوند. از نظر فنی، برای این که عکسی ماکرو نامیده شود، سوژه باید با بزرگ‌نمایی ۱ به ۱ ثبت شود یعنی این که سوژه بر روی فیلم یا سنسور به اندازه‌ی واقعی‌اش ثبت گردد. در این نوشته می‌کوشیم شش نکته درباره عکاسی شبه ماکرو و کلوزآپ را با هم بررسی کنیم. 

ماکرو و کلوزآپ

استفاده از لنز تله

لنزهای ماکرو برای واضح‌سازی در فواصل نزدیک طراحی شده‌اند که به عکاس اجازه می‌دهد تا به سوژه نزدیک‌تر شده و آن را در ابعاد بزرگ‌تری ثبت نماید. علاوه بر این، ترفندهایی دیگری نیز وجود دارد (مانند فیلترهای کلوزآپ، لنز معکوس و تیوب اکستنشن) که استفاده از آن‌ها به ما کمک می کند تا بدون بکارگیری لنزهای ماکرو به بزرگ‌نمایی موردنظرمان دست پیدا کنیم، با این حال تکنیکی که کمتر به آن توجه می‌شود، استفاده از چیزی است که احتمالا همه عکاسان دارند یعنی لنز تله.

ماکرو و کلوزآپ

‌لنزهای تله دارای بزرگ‌نمایی قابل توجهی‌اند، اما از حداقل فاصله واضح‌سازی (فوکوسینگ) بیشتری برخوردارند که باعث فاصله گرفتن عکاس از سوژه و در نتیجه کاهش بزرگ نمایی می‌شود. بعضی لنزهای تله وقتی بر روی دوربین‌هایی که دارای سنسورهای کوچکترند قرار می‌گیرند، می‌توانند سوژه را با بزرگ نمایی ۱ به ۱ ثبت کنند اما در حالت کلی لنزهای تله فقط برای عکاسی کلوزآپ مناسب‌اند که بزرگ‌نمایی نزدیک به ماکرو در اختیار ما قرار می‌دهند.

ماکرو و کلوزآپ

حداقل فاصله وضوح

استفاده از لنز تله برای عکاسی ماکرو نسبت به استفاده از یک لنز ماکروی مخصوص دارای مزیت‌هایی است که به زیاد بودن حداقل فاصله وضوح مربوط می‌شود. از آن جا که فاصله شما با سوژه (در مقایسه با فواصل ۱۵ تا ۳۰ سانتیمتر لنز ماکرو) نسبتا زیاد است در نتیجه سوژه کمتر متوجه حضور شما می‌شود. علاوه بر این،  با در نظر گرفتن فاصله شما با سوژه احتمالا این که سایه دوربین یا خود شما بر سوژه بیافتد کاهش می‌یابد و دست شما برای نورپردازی سوژه چه با استفاده از نور طبیعی یا نور فلاش بیشتر باز است. استفاده از لنز تله فوتو برای چنین کار حساس و دقیقی البته بدون مشکل نیست. به همین خاطر مطالعه نکات و توصیه‌های زیر به شما کمک می‌کند تا شانس خود برای گرفتن عکس های شبه ماکرو با لنز تله را افزایش دهید:

شش نکته درباره عکاسی شبه ماکرو و کلوزآپ

نکته اول:

به علت بلند بودن فاصله کانونی لنزهای تله فوتو، خطر کاهش وضوح در نتیجه لرزش دوربین افزایش می‌یابد. بنابراین، برای کاهش لرزش دوربین و لنز اکیدا توصیه می‌شود که از سه‌پایه و ریموت برای زدن شاتر استفاده کنید.

نکته دوم:

حتی بر روی سه پایه هم امکان لرزش لنز وجود دارد. سعی کنید از یک اتصال سه پایه برای لنز تله خود استفاده کنید تا بار لنز مستقیما بر روی سه پایه بیافتد. در غیر این صورت، از قانون «بزرگ‌تر بودن سرعت شاتر از فاصله کانونی» استفاده کنید. این یعنی اگر فاصله کانونی شما بر روی ۱۰۰ میلیمتر قرار دارد، سرعت شاتر شما نباید از ۱/۱۰۰ ثانیه کمتر یا کندتر باشد به عنوان مثال سرعتی شاتر ۱/۱۵۰ یا ۱/۲۰۰ استفاده کنید

نمای نزدیک

نکته سوم:

حواس‌تان به عمق میدان باشد. استفاده از لنزهای تله (به خاطر فواصل کانونی بلند) آن هم در هنگام عکاسی از چنین فواصل نزدیکی می‌تواند عمق میدان را به کسری از میلی‌متر کاهش دهد. بنابراین، برای اطمینان از واضح بودن کامل سوژه، از دیافرگم‌های بسته‌تر استفاده کنید تا کاهش عمق میدان از این طریق تا حدودی جبران شود.

[irp posts=”2140″ name=”تست وضوح لنز”]

نکته چهارم:

مطمئن شوید که سوژه حتما موازی با سنسور قرار گرفته باشد. اگه می‌خواهید از ابتدا تا انتهای سوژه موردنظرتان در وضوح قرار داشته باشد، مراقب باشید که سوژه حتما با سنسور در یک راستا باشند. همان‌طور که پیشتر نیز گفته شد، در هنگام استفاده از لنزهای تله در فواصل نزدیک، عمق میدان ممکن است به چند میلی‌متر کاهش یابد.

نکته پنجم:

دوربین را بر روی حالت فوکوس دستی تنظیم کنید. اگر لنز تله شما دارای کلید AF/MF است، آن را بر روی حالت فوکوس دستی یا همان MF قرار دهید. خواهید دید که در حالت فوکوس دستی، حداقل فاصله فوکوسینگ (واضح‌سازی) کمتر می‌شود یعنی می‌توانید بیشتر به سوژه نزدیک شوید که این کار افزایش بزرگ نمایی  را به دنبال دارد.

[irp posts=”2382″ name=”راهنمای استفاده از فوکوس دستی”]

نکته ششم:

استفاده از مبدل تله به منظور افزایش فاصله کانونی. این کار به شما امکان می‌دهد که بدون نزدیک شدن به سوژه، به‌شکل قابل‌توجهی بزرگ‌نمایی را افزایش داد. البته افزایش فاصله کانونی بدین طریق، بر انتخاب سرعت شاتر و دیافراگم نیز تاثیراتی دارد که نباید از آن غافل شد. 

عکاسی ماکرو

هرچند بزرگ‌نمایی لنزهای تله برای عکاسی شبه ماکرو و کلوزآپ به اندازه‌ی لنزهای مخصوص عکاسی ماکرو نیست اما برای شروع و برای این که ببینید آیا اصلاً به عکاسی ماکرو علاقه مند هستید یا نه، گزینه مناسبی اند زیرا لازم نیست هزینه‌ای اضافی برای خرید تجهیزات عکاسی ماکرو صرف کنید.

[irp posts=”2369″ name=”اندازه و کیفیت تصویر در عکاسی”]

منبع: DPS / نوشته: الیوت هوک

کاتوزی

نوشته‌های مرتبط

قوانین ارسال دیدگاه

  • دیدگاه های فینگلیش و نامرتبط به مطلب تایید نخواهند شد. لطفاً از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
دیدگاه‌ها

*
*

پشتیبانی